Slider

Homemade bread

13 listopada, 2017


Obožavam peći domaći kruh! Pravi miris doma jest upravo u trenutku pečenja ovog naizgled prostog, a zapravo tako božanstvenog i ukusnog jela. Ubrzani način života i nedostatak vremena, na žalost, ne dozvoljavaju pripremu domaćeg kruha svaki dan, no upravo zato su ti dani nekako posebni.






Najčešće kruh i peciva pripremam sama, no zajednička priprema ove slane slastice za blagdan Dani kruha postao je tradicija u našem domu. 

Ova godina je posebna jer nam se u pripremi malih krušćića priključila i Stela. Dok je Ivan već znao kako umijesiti tijesto, Stela je oprezno tapkala po brašnu i prstićima utiskivala kružiće u tijesto J.   












U nastavku vam donosim jednostavan i vrlo ukusan recept za pripremu tijesta:
Sastojci:
1,2 kg glatkog brašna
400 g kiselog vrhnja
2 paketa suhog kvasca
1 velika žlica soli
2 dl ulja
4 dl mlijeka
2 jaja 
sjemenke po želji (sezam, chia sjemenke, suncokretove sjemenke, lanene sjemenke, bučine sjemenke)

Priprema:
Brašno, kiselo vrhnje, kvasac, sol, ulje i mlijeko lagano umijesite u jednu smjesu. Ostavite tijesto mirovati na otprilike 2 sata.
Nakon mirovanja, tijesto dodatno izmijesite rukama i pripremite oblike. Možete napraviti više malih krušćića ili razvaljati tijesto u trokutiće koje ćete puniti šunkom i/ili sirom (prema ukusu) i zarolati u klipiće.
Gornji sloj kruha i/ili peciva premažite razmućenim jajetom (ili samo žumanjkom) te posipajte sjemenkama.  
Pecite na 180 stupnjeva 20-ak minuta (ako radite klipiće) ili 40-ak minuta ukoliko radite krušćiće.




Neka dječica izmisle i svoje oblike, bit će ponosni na svoja mala djela kada budu ispečena!

Dobar tek i sretni vam Dani kruha!



Imate li svoj recept za ovu slasticu, pokoju tajnu ili ideju u pripremi koju želite podijeliti, Vaš komentar je dobrodošao! 

Nema komentara:

Objavi komentar

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan