moments

PHOTOGRAPHY / VISUAL STORYTELLING

blueberry pie











Pozdrav, dragi moji!

Sa hladnijim danima u našem se domu veže i miris pečenih kolača, posebice pita. Iako je najčešći miris cimeta i jabuka, ovaj nas je recept oduševio. Tim više što smo preko ljeta prikupili puno domaćih borovnica. Ne propustite priliku isprobati ovaj recept, sigurna sam da će vas oduševiti! 


Sastojci:

Tijesto
300 g brašna
2 žličice praška za pecivo
200 g maslaca
70 g šećera
1 vrećica vanilije ili ekstrakta od vanilije 
2 žlice kiselog vrhnja
5 žumanjaka


Nadjev
5 bjelanjaka
150 g šećera
2 vrećice pudinga od vanilije bey šećera
6 žlica ulja
1 vrećica vanilije ili ekstrakta od vanilije
500 g borovnica

Dodaci za serviranje
Šećer u prahu za posipanje
Kuglica sladoleda od vanilije



Promješajte brašno i prašak za pecivo te im dodajte šećer i maslac izrezan na listiće kako biste dobili mrvice. Dodajte žumanjke, kiselo vrhnje i vaniliju te umijesite glatko tijesto.
Podijelite na dva dijela i zamotajte u prozirnu foliju, te odložite u hladnjak.

Izmiksajte bjelanjke u čvsti snijeg, dodajte postepeno šećer i vaniliju. Dodajte prosijani prašak pudinga i polako umiješajte. Dodajte 6 žlica ulja i lagano miješajte.

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje te jedan komad tijesta razvaljajte u veličini posude te prenesite u posudu. Po tijestu prelijte nadjev i ravnomjerno ga rasporedite.

Po nadjevu posložite borovnice (svježe ili smrznute). Ukoliko imate i domaćih šljiva, preporuka je dodati i njih za puniji okus.

Drugi komad tijesta razvaljate i izrežite na trakice te posložite u obliku mreže preko nadjeva. Ukoliko želite, možete i naribati gornji dio, no tada je preporuka tu polovicu tijesta držati u zamrzivaču kako bi se lakše naribala.

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva te prvih 15 minuta pecite na toj temperaturi, a zatim smanjite na 160 stupnjeva i pecite još 15 minuta. Nakon toga isključite pećnicu i kolač ostavite još narednih 15 minuta hladiti u pećnici.

Nakon što je kolač potpuno ohlađen i prije serviranja, posipajte ga šećerom u prahu. Servirajte sa kuglicom sladoleda od vanilije.


Dobar tek!


Primjedbe