Pozdrav, dragi moji!
Sa hladnijim danima u našem se domu veže i miris pečenih kolača, posebice pita. Iako je najčešći miris cimeta i jabuka, ovaj nas je recept oduševio. Tim više što smo preko ljeta prikupili puno domaćih borovnica. Ne propustite priliku isprobati ovaj recept, sigurna sam da će vas oduševiti!
Sastojci:
Tijesto
300 g brašna
2 žličice praška za pecivo
200 g maslaca
70 g šećera
1 vrećica vanilije ili ekstrakta od vanilije
2 žlice kiselog vrhnja
5 žumanjaka
Nadjev
5 bjelanjaka
150 g šećera
2 vrećice pudinga od vanilije bey šećera
6 žlica ulja
1 vrećica vanilije ili ekstrakta od vanilije
500 g borovnica
Dodaci za serviranje
Šećer u prahu za posipanje
Kuglica sladoleda od vanilije
Promješajte brašno i prašak za pecivo te im dodajte šećer i maslac izrezan na listiće kako biste dobili mrvice. Dodajte žumanjke, kiselo vrhnje i vaniliju te umijesite glatko tijesto.
Podijelite na dva dijela i zamotajte u prozirnu foliju, te odložite u hladnjak.
Izmiksajte bjelanjke u čvsti snijeg, dodajte postepeno šećer i vaniliju. Dodajte prosijani prašak pudinga i polako umiješajte. Dodajte 6 žlica ulja i lagano miješajte.
Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje te jedan komad tijesta razvaljajte u veličini posude te prenesite u posudu. Po tijestu prelijte nadjev i ravnomjerno ga rasporedite.
Po nadjevu posložite borovnice (svježe ili smrznute). Ukoliko imate i domaćih šljiva, preporuka je dodati i njih za puniji okus.
Drugi komad tijesta razvaljate i izrežite na trakice te posložite u obliku mreže preko nadjeva. Ukoliko želite, možete i naribati gornji dio, no tada je preporuka tu polovicu tijesta držati u zamrzivaču kako bi se lakše naribala.
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva te prvih 15 minuta pecite na toj temperaturi, a zatim smanjite na 160 stupnjeva i pecite još 15 minuta. Nakon toga isključite pećnicu i kolač ostavite još narednih 15 minuta hladiti u pećnici.
Nakon što je kolač potpuno ohlađen i prije serviranja, posipajte ga šećerom u prahu. Servirajte sa kuglicom sladoleda od vanilije.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar
Privacy Policy: We do not share personal information with third parties nor do we store information we collect about your visit to this blog for use other than to analyze content performance through the use of cookies, which you can turn off at anytime by modifying your Internet browser's settings. We are not responsible for the republishing of the content found on this blog on other Web sites or media without our permission. This privacy policy is subject to change without notice.