Slider

Homemade Baptism Christening sugar cookies

07 rujna, 2016



Dragi moji,

ima li ljepše dekoracije stola i ugodnijeg mirisa doma od pečenih domaćih keksica? Ove male poslastice jednostavne su za pripremu i zarazne za ljubitelje slatkog, a prekrasne za dekoraciju i konfete u svečanim prilikama.

Donosim vam recept za izradu ovih malih ljepotica koje sam pripremila za svečanost krštenja naše male princeze :)









Sastojci za tijesto:

1. 230 g maslaca sobne temperature (no ne smije biti premekan)
2. 200 g šećera
3. 450 g brašna za kolače
4. 1 prašak za pecivo
5. 1 veliko jaje
6. prstohvat soli
7. 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ili limuna (opcionalno)


Priprema tijesta:

Pjenasto izmiješajte maslac sobne temperature i šećer (otprilike 5 minuta). Dodajte razmućeno jaje sa ekstraktom vanilije i miješajte još jednu minutu.

Postepeno dodajte brašno sa umiješanim praškom za pecivo i miješajte toliko dugo dok se sastojci ne povežu.

Pripremljeno tijesto odložite u hladnjak preko noći ili barem na 3 - 4 sata.


Izrada i pečenje:

Između dva sloja papira za pečenje razvaljajte tijesto i željenim kalupima izrežite oblike. Pripremljene oblike prije pečenja rashladite u hladnjaku petnaestak minuta. 
Pecite na temperaturi od 190° C 8 - 9 minuta (dok se sredina keksa ne digne)






Kako bih dobila na svečanom izgledu, kolačiće sam ukrašavala šećernom masom - kraljevskom glazurom. Ova masa česta je u dekoracijama slastica jer njome možete crtati razne oblike, ispisivati slova i slično. Odlična je za personalizaciju slastica!


Sastojci i priprema šećerne mase - kraljevske glazure:

1. 1 kg šećera u prahu
2. pola čajne žličice vinskog praška za pecivo
3. 5 bjelanjaka
4. pola čajne žličice arome vanilije ili limuna (opcionalno)

Umutite bjelanjke dok ne dobiju malo mjehurića. Postupno dodavati šećer u prahu sa vinskim praškom za pecivo, miješati dok ne dobijete bijelu, srednje čvrstu smjesu. Na kraju dodajte aromu.

Navedenu smjesu koristite za izvlačenje rubova i linija. Po želji možete smjesu rasporediti u zdjelice i dodati u svaku par kapi boje za hranu kako biste se poigrali ukrašavanjem raznim bojama smjese. 

Za glaziranje ili ispunjavanje prostora između kontura, u navedenu je smjesu potrebno dodati 1 1/2  - 2 1/2 čajne žličice vode.

Kada smjesu ne koristite, vrlo je važno prekriti je plastičnom folijom jer se brzo suši. 






Ja sam koristila smjesu u bijeloj boji, a za iscrtavanje križića i slova S (početno slovo imena) sam smjesu obojala u nježno rozu boju.

Naravno, i ovdje mašti nema kraja. Dodatno se možete poigrati ukrašavanjem jestivim perlicama, mrvicama i slično.






Osim za dekoraciju stola, kekse sam koristila i kao konfete uzvanicima. Mogu se upakirati u čipkaste vrećice ili drvene ukrasne kutijice.






O kojoj god da je prilici ili svečanosti riječ, ukupnom dojmu možemo doprinijeti kada ga oplemenimo domaćim, ručno ukrašenim slasticama.




Koristite li i vi domaće kekse kao dekoraciju? Pišite!

Broj komentara: 6:

  1. Predivni su draga Irena!! Savršeni!!!
    Srećno krštenje malenoj princezi!! Šaljem joj veliki poljubac!
    Vesna - Home Chic Club

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitam Irena, keksi izgledaju predivno. Super ti je ideja, da si ih stavila u čipkastu vrećicu kao konfete - prelijepo!
    Puno pozdrava

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Biljana, hvala najljepša!
      Veliki pozdrav!

      Izbriši
  3. Beautiful and adorable and they look delicious. Lovely presentation, hun.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdgovoriIzbriši

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan