moments

PHOTOGRAPHY / VISUAL STORYTELLING

Homemade Baptism Christening sugar cookies



Dragi moji,

ima li ljepše dekoracije stola i ugodnijeg mirisa doma od pečenih domaćih keksica? Ove male poslastice jednostavne su za pripremu i zarazne za ljubitelje slatkog, a prekrasne za dekoraciju i konfete u svečanim prilikama.

Donosim vam recept za izradu ovih malih ljepotica koje sam pripremila za svečanost krštenja naše male princeze :)









Sastojci za tijesto:

1. 230 g maslaca sobne temperature (no ne smije biti premekan)
2. 200 g šećera
3. 450 g brašna za kolače
4. 1 prašak za pecivo
5. 1 veliko jaje
6. prstohvat soli
7. 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ili limuna (opcionalno)


Priprema tijesta:

Pjenasto izmiješajte maslac sobne temperature i šećer (otprilike 5 minuta). Dodajte razmućeno jaje sa ekstraktom vanilije i miješajte još jednu minutu.

Postepeno dodajte brašno sa umiješanim praškom za pecivo i miješajte toliko dugo dok se sastojci ne povežu.

Pripremljeno tijesto odložite u hladnjak preko noći ili barem na 3 - 4 sata.


Izrada i pečenje:

Između dva sloja papira za pečenje razvaljajte tijesto i željenim kalupima izrežite oblike. Pripremljene oblike prije pečenja rashladite u hladnjaku petnaestak minuta. 
Pecite na temperaturi od 190° C 8 - 9 minuta (dok se sredina keksa ne digne)






Kako bih dobila na svečanom izgledu, kolačiće sam ukrašavala šećernom masom - kraljevskom glazurom. Ova masa česta je u dekoracijama slastica jer njome možete crtati razne oblike, ispisivati slova i slično. Odlična je za personalizaciju slastica!


Sastojci i priprema šećerne mase - kraljevske glazure:

1. 1 kg šećera u prahu
2. pola čajne žličice vinskog praška za pecivo
3. 5 bjelanjaka
4. pola čajne žličice arome vanilije ili limuna (opcionalno)

Umutite bjelanjke dok ne dobiju malo mjehurića. Postupno dodavati šećer u prahu sa vinskim praškom za pecivo, miješati dok ne dobijete bijelu, srednje čvrstu smjesu. Na kraju dodajte aromu.

Navedenu smjesu koristite za izvlačenje rubova i linija. Po želji možete smjesu rasporediti u zdjelice i dodati u svaku par kapi boje za hranu kako biste se poigrali ukrašavanjem raznim bojama smjese. 

Za glaziranje ili ispunjavanje prostora između kontura, u navedenu je smjesu potrebno dodati 1 1/2  - 2 1/2 čajne žličice vode.

Kada smjesu ne koristite, vrlo je važno prekriti je plastičnom folijom jer se brzo suši. 






Ja sam koristila smjesu u bijeloj boji, a za iscrtavanje križića i slova S (početno slovo imena) sam smjesu obojala u nježno rozu boju.

Naravno, i ovdje mašti nema kraja. Dodatno se možete poigrati ukrašavanjem jestivim perlicama, mrvicama i slično.






Osim za dekoraciju stola, kekse sam koristila i kao konfete uzvanicima. Mogu se upakirati u čipkaste vrećice ili drvene ukrasne kutijice.






O kojoj god da je prilici ili svečanosti riječ, ukupnom dojmu možemo doprinijeti kada ga oplemenimo domaćim, ručno ukrašenim slasticama.




Koristite li i vi domaće kekse kao dekoraciju? Pišite!

Primjedbe

  1. Predivni su draga Irena!! Savršeni!!!
    Srećno krštenje malenoj princezi!! Šaljem joj veliki poljubac!
    Vesna - Home Chic Club

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitam Irena, keksi izgledaju predivno. Super ti je ideja, da si ih stavila u čipkastu vrećicu kao konfete - prelijepo!
    Puno pozdrava

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Biljana, hvala najljepša!
      Veliki pozdrav!

      Izbriši
  3. Beautiful and adorable and they look delicious. Lovely presentation, hun.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Privacy Policy: We do not share personal information with third parties nor do we store information we collect about your visit to this blog for use other than to analyze content performance through the use of cookies, which you can turn off at anytime by modifying your Internet browser's settings. We are not responsible for the republishing of the content found on this blog on other Web sites or media without our permission. This privacy policy is subject to change without notice.